Lad børnene lære…

…… leve og være

Sådan lød et citat jeg engang læste, meget godt udgangspunkt for de der skal repræsentere os som de næste.

Kom til at tale med en kollega om det her med at være barn, med at lære og udvikle sig gennem leg, og vi kom ind på hvilke lege vi især huskede fyldte meget i vores barndom.Jeg husker tydeligt

– kuglebanen, gal jeg samlede på glaskugler

– dåseskjul, ynglingslegen når mørket faldt lidt på

– legen uden navn, men med det eneste formål at placere så meget kløhalløj på hybenbuskene på de andres bare hud

– hinke, med og uden stav og i alverdens hinkeruder

– sjip i bue

– hop i elastic

– og så var der mine favoritter, boldspilslegene. Fodbold, rundbold, høvdingebold og stikbold. Kæft jeg var god til stikbold, løb seriøst hurtigt, var god til at gribe og tyrede den lille latterlige tennisbold bedre end de fleste.

Til gengæld er jeg lige så sikker på at jeg ikke:

– legede hemmelige lege i børnehavens dukkekrog, alene fordi jeg altid græd når jeg var i børnehave- min mors tro på at jeg havde så godt af at komme i institution. Nederen oplevelse, jeg havde masser af legekammerater hjemme i gården, forstod aldrig hvorfor jeg sku være i børnehaven, og slet ikke når min søster så yndede at sidde på lågen på den anden side af gaden, og vinke til mig der til enhver tid stod i døren og tudede.

– løb på nogen form for skøjter, nåede aldrig længere end til at holde balancen i stillestående tilstand.

Jeg har helt sikkert glemt nogle, men skide nu være med det, har lige fundet en stor kurv fuld af flotte glaskugler på mit arbejde- og jeg fik dem foræret i det øjeblik min kontorkammie så hvor nostalgisk det var for den gamle dame…, årni lækker opdagelse!

5 tanker om "Lad børnene lære…"

 1. Hæ hæ, jeg var sgu heller ikke glad for det der børnehavenoget. Husker mest jeg spiste jord og håbede på jeg fik ondt i maven så jeg kunne komme hjem. :-)

  Elskede osse de der lege på gade og der var specielt én jeg var god til, den hed kører i sænk og foregik på cykel. Der var en meget lille rundkørsler (altså virkelig lille) og den skulle vi cykle i mod uret på og prøve at presse de andre så meget at de væltede eller satte fode på jorden og hvis de gjorde, var de ude og den der holdt længst havde vundet. :-)

 2. Hej – Jeg er ny læser her på siden.
  Jeg husker noget med spille på vindueskarm. Der var to typer bolde, en skumgummibold i flere farver, eller en lille “tung” hoppebold. Den lille tunge var den vanskelige,især hvis den, ramte en ujævnhed, eller i værste fald knaldede vinduet.
  Derudover løb jeg meget på skøjter, (om vinteren / overrisling), undre mig i dag, balancen er fuldstændig fraværende ;-). Sidst men ikke mindst sanglegene.
  Børnehaven. Her husker jeg kun en oplevelse. En dreng og jeg kunne ikke enes om et eller andet i sandkassen, han var uheldig, ramte mig med en spade, og det var ved øjet. Der var kun en “pædagog”, og 40 børn. Synderen blev låst inde på toilettet, og de øvrige i legestuen. “Pædagogen” tog direkte til lægen med mig. Har et minde et lille ar ca 3 mm under øjet. (husk det var i 1963).
  Vi har alle minder fra dengang, hører P4 her til morgen, og der blev spillet Beatles – Rainbow – og kommentaren var, det var fra dengang det var mere sort/hvidt. Forstod ikke helt kommentaren, da mine tanker gik til Flower/Power tiden. Super Karla i tv, og en uskyldig, afslappende tid.

 3. Cat: Du er simpelthen så konsekvent og rå- på den fede måde. Man tror det ikke når man ser dit milde udtryk og oplever dit milde væsen. Men hold nu k… der er en stodder gemt bag den søde pige. Ka jeg li dét? Nope, ikke noget med li her, jeg elsker det simpelthen :)

  Karin: Velkommen til. Lyder som om du også har minder fra barndommen der er værd at gemme på hele resten af livet :) Er ret sikker på at du har været populær hos de voksne for den med hoppebolden i vindueskarmen…….. hahaha
  Jeg ved ikke om jeg tolker helt forkert, men mit bud på P4 udtalen vil være, at man “dengang” ikke vævede så meget som tendensen er idag, man handlede og det var enten “ja eller nej”, så ku omverden ta det eller lade være.
  Er jeg mon helt galt afmarcheret i den tolkning?

 4. Jeg kan fint bruge din tolkning. Jeg sad bare og var så fyldt af farverne, trods det at Super Karla var sort/hvid optagelse.. haha.
  Tak for dine tanker.

 5. I går var jeg forbi Tiger, der så jeg de hoppebolde jeg spillede på vindueskarm med. I dag har det masser af farver, dengang i slut 60´erne – begyndelsen af 70´erne var de røde :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *